17 December!
Här kommer det två supergoda recept.
En supergod kladdkaka.
Till 8 st.
50 gram |
|
|
3 dl |
|
|
2 krm |
|
|
1 dl |
|
|
2 tsk |
|
|
5 dl |
|
|
4 st |
|
|
225 gram |
|
Tillagning
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min, inte längre. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras.
Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna.
Servera med frukt eller bär och lättvispad grädde.
Lussebullarna som jag bakade igår.
48 st
2 tim 30 min ikl jäsning och gräddning.
2 kuvert saffran á 0,5 g
1 sockerbit
50 g jäst
200g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
17-18 dl vetemjöl (grygt 1 kg)
Fyllning
100g rumsvarmt smör
200g vit blockchoklad
Topping
1 ägg
1 nypa salt
1 dl flagad mandel
florsocker
225 grader
1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel.
2.
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och rör i mjölken. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt saffran, sirap, ägg, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
3. Sätt ut bullformar. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor à 45*30 ca. Bre smöret över degen. Groven riven choklad och strö över. Vik degen på tre, på längden. Skär i strimlor, vrid ihop till knutar och lägg i bakformarna. Låt jäsa 20-30 min..
4. Vispa upp ägget med en nypa salt, då blir det mer lättflytande. Pensla bullarna med ägg och strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
5. Låt svalnna på galler under Bakduk. Vid servering sikta på florsocker. Går utmärkt att frysa.
Här äts det och pluggas samtidigt. och under tiden snöar det.
Taget från köksfönstret.
Hej svejs....